Szkoła Muzyczna w Warszawie

Szkoła Muzyczna w Warszawie

Projekt nowej siedziby Zespołu Szkół Muzycznych Nr 1 w Warszawie łączy ze sobą stary, neogotycki budynek dawnego Domu Sierot z 1901 r. oraz nowy obiekt z okrągłą salą koncertową na ponad 300 miejsc, zaprojektowany wspólnie z wybitnymi japońskimi akustykami z Nagata Acoustics.

Istniejący budynek, który wpisany jest do rejestru zabytków składa się z pięciu kondygnacji, w tym jednej podziemnej. Przeznaczony jest do edukacji ogólnej. To tu znajduję się część administracyjna, większa część zaplecza oraz kuchnia.

Pośrodku  nowego, także 5-kondygnacyjnego budynku  usytuowano salę koncertową. Rozmieszczone wokół przestrzenie komunikacji i odpoczynku prowadzą do mniejszych sal koncertowych takich jak: fortepianowe, organowe, klawesynowe czy kameralne. W nowej części znajduję się także biblioteka, parking, zespół pomieszczeń dydaktycznych, sala gimnastyczna oraz pozostałe pomieszczenia techniczne. Miedzy biblioteką a salą koncertową zaprojektowano wewnętrzny ogród. Obydwa budynki zostały połączone ze sobą przeszklonym atrium.

Na specjalną uwagę zasługuję sala koncertowa mieszcząca się w nowej części obiektu która może pomieścić 307 miejsc na widowni oraz  70 miejsc na estradzie. Sala wyposażona została  w ustroje akustyczne wykonane z drewna klejonego jesionowego oraz w mechanikę sceny. Aby zapewnić odpowiednie odbicie dźwięku, sufit zaprojektowano na wysokości 14 metrów w postaci plafonu, który został szczegółowo przeanalizowany w celu zapewnienia równomiernej dystrybucji wczesnych odbić dla widowni.

Wokół estrady zaprojektowano nadwieszenia tworzące kąt prosty ze ścianami. Taki zabieg zapewni odpowiednie odbicia dźwięku bezpośredniego. Nadwieszenia znajdujące się w tylnej części sali mają za zadanie uniemożliwić powrót dźwięku odbitego od tej części sufitu w kierunku estrady. Część nadwieszeń w tylnej części zostanie pokryta materiałami pochłaniającymi dźwięk. Pomiędzy i ponad masywnymi ustrojami akustycznymi tzw. żaglami, przewidziano odstępy, które umożliwiają połączenie kubatury sali koncertowej z przestrzenią wokół nich. Odstępy zapewniają dodatkową kubaturę umożliwiającą akustyczne dostrojenie sali.

Na poziomie +1 zaprojektowane zostało pomieszczenie reżyserki z oknem akustycznym. Umożliwia to wykorzystanie akustyczne tylnej ściany zaraz za estradą. Została ona wykonana w technice ażurowej. Za ścianką ażurową znajdą się rozwijane kurtyny akustyczne niewidoczne dla publiczności. W sali zaprojektowano stałe ustroje pochłaniające, w celu odpowiedniej pogłosowości, jak również odpowiedniej równowagi między wczesnymi odbiciami, a późnym wybrzmieniem dźwięku oraz zapobieganiu echu. Ustroje tego typu zaprojektowano we wnętrzu sali koncertowej na dolnych płaszczyznach nadwieszeń oraz w przestrzeni otaczającej główne wnętrze tejże sali, za żaglami.

W obiekcie, poza dużą salą koncertową, znajdą się jeszcze cztery mniejsze pomieszczenia:

  • sala kameralna organowa (91 miejsc),

  • kameralna duża (86 miejsc),

  • kameralna mała (63 miejsca),

  • sala dydaktyczna (36 miejsc).

Warszawski obiekt został zaprojektowany przez biuro KONIOR Studio, przy współpracy z wybitnymi akustykami z Nagata Acoustics z Japonii.

Kubatura: 46 523 m3
Powierzchnia: 12 942 m2
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie.